Connecting horses & people


Het Horse Dialogue Centre

Gespecialiseerd in de veilige en zorgeloze omgang tussen mens en paard!!

 



de BEHAVE-methode

Het waarom van de BEHAVE-methode

Ik word vaak intens verdrietig als ik zie hoe mensen met hun paard omgaan, hoe het paard reageert en hoe de mens daar vervolgens weer op reageert. Meestal met de beste intentie, maar de meeste mensen hebben geen idee van wat het paard probeert duidelijk te maken. Het gevolg: stress, frustratie en onbegrip. In het ergste geval lopen de partijen schade op. Fysiek en/of mentaal. Volgens mij is dat niet het idee van met paarden omgaan.

Ik zie ook dat het niet uitmaakt welke trainingsmethode wordt gevolgd. Of het nou Natural Horsemanship is of niet. Nogmaals, vaak zijn de intenties opperbest, maar de uitvoering (uiterst) teleurstellend. Na jaren van observeren en veel leren door ervaring en lezen ben ik tot de conclusie gekomen dat er een paar onderwerpen zijn die zelden aandacht krijgen, maar die wel de basis zijn van het omgaan met paarden.

Toen ik Paard ontmoette en het meteen duidelijk was dat wij samen verder gingen, had ik echt de nodige ervaring met paarden. Maar een eigen paard is toch een heel ander verhaal. Ik wou dat ik toen wist wat ik nu weet. Ik heb mijn opleiding tot gedragstherapeut voor paarden gecombineerd met mijn kennis en ervaring als paardeneigenaar en paardencoach en dat aangevuld met alle ervaring met andere paarden. 

Dat heeft de BEHAVE-methode opgeleverd. Het grote overzicht, dat ik heb gemist.

 

de BEHAVE-methode

 

De BEHAVE-methode: in vijf stappen naar een veilige en zorgenloze omgang met je paard.

Behaviour = gedrag
Wat doet je paard, hoe gedraagt hij zich? Hoe herken je pijn, angst, agressie en stress?
Het gaat om observeren zonder oordeel en de lichaamstaal van je paard leren lezen. En het vooral bij je paard houden en niet naar menselijke maatstaven of gedragsnormen interpreteren!

Ethology = ethologie - het gedrag van dieren in hun natuurlijke omgeving
Het paard dat wij in de stal hebben staan is gedomesticeerd. Maar hij staat nog heel dicht bij het wilde paard als het om natuurlijke behoeften en gedrag gaat. De beruchte 'stalondeugden' hebben alles te maken met een te groot verschil tussen wat het paard van nature nodig heeft en wat wij hem in het dagelijks leven bieden.

How - Hoe ontstaat bepaald gedrag? Hoe leert een paard?
Dit zou voor iedereen die met paarden omgaat basiskennis moeten zijn. Wat weet jij van de leerprincipes? Het voorkomt heel veel stress en frustratie als je begrijpt hoe het werkt. En het leuke is dat erg geen verschil zit tussen hoe een paard en wij iets leren :-)
Meer lezen over How  

Added Value - dat ben jij!
Wat is jouw toegevoegde waarde? Wat en hoe draag jij bij aan het gedrag van je paard? Door je gedachten, doen en laten?
Wij leren ons paard van alles, óók volledig onbewust. Er zijn genoeg paarden die precies doen wat hun mens hen geleerd heeft. Het lieve mens is zich er alleen niet van bewust en zit ook niet echt op het resultaat te wachten. En ziedaar: ellende en frustratie! 

Je hebt de bovenstaande stappen nodig om inzicht in jouw toegevoegde waarde te krijgen.

Energy = energie, die van jullie allebei!
Jouw energie heeft te maken met wie je bent en hangt bovendien nauw samen met je emoties en hoe je je voelt.
Je kunt alles wat hierboven staat tot in de puntjes begrijpen en beheersen; feit is dat als jij vreselijk blij of juist ontzettend verdrietig bent jouw paard daar echt wel op reageert. En niet altijd met gedrag wat jij wenst. 

Maar je paard heeft ook niet altijd dezelfde energie! Paard is 's middags tussen 2 en 4 niet vooruit te branden! Als ik dat weet, wat zou ik het dier dan pesten en van alles van hem vragen? Als jij een beetje lief voor jezelf bent houd je bij je werkzaamheden ook rekening met je energieniveau.

En dan heb je natuurlijk een basisenergie die per paard en mens verschilt. Het is wel handig als jij en je paard elkaar wat dat betreft liggen. Als jij snel nerveus bent en je paard ook, dan wordt het erg onrustig, voor jullie allebei!