Iets om over na te denken ... bandages
In dit artikel van The Horse wordt kort uitgelegd wat er speelt: paard heeft bloed op zijn lijf na einde dressuurproef op Europees niveau. En de regels zijn simpel: bloed is diskwalificatie.
De vraag hoe hij deze beschadiging van de huid opliep doet niet ter zake. Het zat blijkbaar op spoor-hoogte, want de wetenschapper die om commentaar gevraagd was stelt dat het een iets te stevige inwerking van het been kan zijn geweest, of het paard sprong onverwacht opzij, amazone klemt automatisch been aan en dan komt het lijf het stukje metaal vanzelf tegen. En het zal vast nog wel en keer gebeuren. Zolang sporen een verplicht onderdeel van de dressuur-outfit zijn en er nog heel wat water door de Maas zal stromen voordat dat niet meer zo is. Dat sporen in de dressuur bij het plaatje horen en daarom verplicht zijn ... niet mijn idee.
Charlotte Dujardin GBR on Mount St John Freestyle | Photo: FEI/Liz Gregg
Wat ik veel interessanter vind aan dit plaatje zijn de ingepakte benen, gemeengoed in de paardenwereld op alle niveau's. Wanneer worden die verboden? Hoe komt het dat het al jaren bekend is dat het veel beter is voor de pezen als ze niet ingepakt worden en dat er toch naar hartlust bandages om benen worden gedraaid?
Pak jij de benen van je paard in als je gaat rijden of longeren? Sta je er bij stil wat het doel ervan is?
Misschien wist je niet dat het eerder slecht dan goed is voor de benen van je paard. Bij deze: geen bandages (en aanverwante artikelen) is beter. Veel beter, omdat de vorm van het been zorgt voor koeling van de pezen tijdens het bewegen.
Het zou natuurlijk buitengemeen geestig zijn als door deze post iedere ruiter zijn bandages aan de kant legt. Er zijn maar weinig situaties waarin het medisch noodzakelijk is om ze te gebruiken en voor de rest is het toch bekend dat het niet goed is!
... hmm ... is dat wel zo? Weet iedere paardeneigenaar of ruiter dat de pezen koeling in plaats van een deken nodig hebben tijdens het werk? Dat is voor mij iets om over na te denken.
En voor degenen die het wel weten en toch doen ... mensen zijn gewoontedieren ... en velen vinden het er mooi of professioneel uitzien. En dan komt het welzijn van het paard niet op de eerste plaats. Verre van. Kun jij je gedrag veranderen? Wetend dat het veel beter is voor de benen van je paard? Wat zou er gebeuren als je dat deed?
Dit is dé reden waarom het Horse Dialogue Centre bestaat. Zoals gezegd: mensen zijn gewoontedieren. We veranderen ons gedrag niet graag. Maar verwachten vaak wel een ander resultaat van hetzelfde gedrag. Dit stukje tekst gaat over bewustwording over het gebruik van bandages.Sommige mensen hebben continu problemen met de benen van hun paard, maar bandages weglaten?! Nog niet misschien! Ze willen nog geen tel nadenken over dat die bandages wellicht de oorzaak zijn van het probleem - zelfs als de dierenarts het zegt!
We doen veel uit gewoonte, terwijl we zijn helemaal niet blij zijn met wat er vervolgens gebeurt. Paarden die niet in trailers willen, gevaarlijke situaties bij het poetsen, gedonder met longeren of paard naar de wei brengen... Wij hebben daar een veel grotere invloed op dan dat we denken. Wil jij leren hoe dan? Bel het Horse Dialogue Centre : 06 29 45 00 39